BAYOSB Sürdürülebilir Eğitim Merkezi Projesi Hedefine Ulaştı
Yeşil OSB olarak, lojistik avantajlarıyla büyümesini sürdüren Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) AB destekli Sürdürülebilir Eğitim Merkezi Projesi ile dijital bir devrime imza attı. İş güvenliği eğitimlerini VR gözlükleri ile sanal ortamda veren BAYOSB' projenin kapanış toplantısını Kemalpaşa Ramada Otel'de gerçekleştirdi.
Toplantıya, BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, KOSBİ Bölge Müdürü Mükremin Zülkadiroğlu, Sanayi Teknoloji İl Müdürü Engin Bişar, İSGÜM Temsilcisi Ayşe Pişkin ve BAYOSB katılımcısı firma temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aldın Telseren, son derece faydalı bir projeyi hayata geçirdiklerini ve bu eğitim faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade etti.
BAYOSB ekibi tarafından geliştirilen sürdürülebilir eğitim projesinin bir hayal ile başladığını anlatan Telseren, “Bir hayalle yola çıktık. Arkadaşlarımız emek sarf ederek, bütün projeyi kendileri çalışarak hazırladılar. ‘VR gözlükleri nasıl iş güvenliği üzerinde bir eğitime dönüştürebiliriz’i düşünüp AB’nin yarışma niteliği olan programına dahil ettiler ve projemiz, AB ve bakanlığımız nezdinde uygulamaya layık görüldü” dedi.
2 sene önce imza atarak uygulama sürecine geçtiklerini ve artık eğitimlere başladıklarını ifade eden Telseren, “Bugün projemizin kapanışını yapıyoruz ancak eğitimlerimizin süreceğini de belirtmek istiyorum. Projeyi destekleyen tüm kurumlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.Akdemir: “İş güvenliği bilincini arttırmak istiyoruz”BAYOSB Bölge Müdürü Figen Akdemir ise projenin çıktılarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. BAYOSB olarak hızla doluluk yolunda ilerlediklerini anlatan Akdemir, “Tam dolulukta 5 bin istihdam sağlıyor olacağız. Bu yolda ilerlerken daha 700 bin metrekare inşaat alanımız mevcut ve sürekli bir inşaat hali sürecek. Bu projenin fikri de tam bu noktadan çıktı” dedi.
Bölgedeki katılımcılarının tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılan sektörlerde faaliyet gösteren firmalar olduğunu hatırlatan Akdemir, “İnşaatlar da tehlikeli işler sınıfına giriyor. Bu sebeple iş güvenliği için ne yapabiliriz dedik, bu projeyi geliştirdik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Daire Başkanlığı tarafından finanse edilen projemiz, iş sağlığı ve güvenliğin geliştirmesi hibe programı kapsamında 24 ay sürdü ve 216 bin Euro’luk bütçenin yüzde 88’i hibe olarak desteklendi” dedi. Proje bitti, eğitimler sürecekProjenin tamamlandığını, ancak BAYOSB olarak eğitimlere devam edeceklerini ifade eden Akdemir, bugüne kadar yaptıkları eğitim faaliyetleri hakkında da bilgiler paylaştı.
Bölgedeki firma personellerine ve inşaat çalışanlarına eğitimler verdiğini belirten Akdemir, “ “Turgutlu’daki meslek liseleri, yüksek okul ve fakülteden de talep geldi ve o okullara giderek bu eğitimi öğrencilerimizle de paylaştık. Proje kapsamında 500 kişiye teorik eğitim hedefimiz vardı, 636 kişiye ulaştık” dedi. Sanal gerçeklik senaryoların oluşturulması için firmaların makinelerini ve inşaat sahalarını fotoğraflayarak 30 senaryo hazırladıklarını söyleyen Akdemir, sözlerini şöyle tamamladı:“20 fabrika 10 inşaat alanlarında sanal gerçeklik senaryolarını oluşturduk. Bu alanlardaki sesleri kaydedip bu senaryolara ekledik. VR gözlüklü eğitimlerle proje hedefi 300 kişiyken biz 341 kişiye ulaştık. Bu süreçten sonra tüm bu eğitimlere kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu eğitimleri almak isteyen tüm firmalar, okullar bize başvurarak bu eğitimi personeli için temin edebilir. Ayrıca sadece personel değil beyaz yaka ve şirket sahiplerinin de bu eğitimleri almasını istiyoruz, çünkü personelin sahada ne gibi tehlikelere maruz kalabileceğini kendilerinin de deneyimlemesinin önemli olduğunu düşünüyoruz”