Bornova'da bamya hasadı başladı

İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer yerel üreticinin heyecanına ortak oldu

Bornova Belediyesi’nin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla başvurusunu yaptığı coğrafi işaret tescilini almada son aşamaya geldiği Kınalı Bornova Bamyası’nda hasat başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi, İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, Çamiçi’nde Bornova Belediyesi’nden temin ettiği tohumlarla bamya yetiştiren Gönül Bacara’yı ve Gökdere’de konserve üretimi yapan kadınları ziyaret etti: “Bornova Belediyesi ile işbirliği içinde yerel üreticiye her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

 

Bornova’da Bornova Belediyesi’nin üretip, dağıtımı yaptığı tohumlarla yetiştirilen Kınalı Bornova Bamyası toplanmaya başladı. İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer ile birlikte eski köy yerleşimi Çamiçi’ndeki 1 dönümlük arazisinde bamya yetiştiren Gönül Bacara’nın hasat heyecanına ortak oldu. 

 

Aynı dili konuşuyoruz

 

Çamiçi’nin ardından Gökdere’de bamya konservesi üreten Bornova Kadın Girişimi ve İşletme Kooperitifi üyesi kadınları da ziyaret eden Soyer, “Büyükşehir Belediyesi’nden ilçe belediyelerine, yerel üreticilerden kooperatiflere herkes aynı dili konuştuğundan üretim daha keyifli ve bereketli oluyor. Biz İzmir Köy-Koop Birliği olarak kooperatiflerin bir çatı altında toplanıp, üretimlerini arttırmalarını ve bunu ekonomik kazanca dönüştürmelerini hedefliyoruz. Bu bu anlamda Bornova Belediyesi’ne tarıma yönelik olarak yürüttüğü çalışmaları takdirle karşılıyorum” diye konuştu.

 

Toprağı ayağa kaldırıyoruz

 

Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, özelikle doğal tarıma ve yerel üreticiye destek olmaya çalıştıklarını belirterek, “Amacımız toprağın tekrar ayağa kalkması. Bornova Belediyesi olarak Kınalı Bornova Bamyası’nın genetiği değiştirilmemiş yerel tohum ile üretilmesini sağlıyoruz. Konserveye dönüştürülen ürünlerimizi Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin mağazasında tüketiciye sunuyoruz. Alım garantili bir üretimin sonunda işlenmesi ve konserve yapılması için de modern bir tesis projesi hazırladık. Yerel ürünlerimizin korunması ve yaygınlaştırılması yolunda her türlü işbirliğine açığız. Sayın Neptün Soyer’e yanımızda olduğu için çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

Çamiçi’ndeki bir dönümlük arazisinde bamya yetiştiriciliği yapan yerel üretici Gönül Bacara da verdiği destek için Bornova Belediyesi’ne ve Neptün Soyer’e teşekkür etti.

 

En eski bamya tohumu

 

Bornova’nın en önemli geleneksel ürünlerinden olan Bornova Kınalı Bamyası. Anadolu topraklarının en eski tohumlarına sahip bamya türüdür. İlçenin verimli topraklarıyla özdeşleşmiş ve ismini de Bornova Kınalı Bamyası olarak almıştır. Yeşil bamyalara oranla daha küçüktür. Kendine özel topraklarda yetiştiği için ender bulunan ve özel bir bamya türüdür. Sağlık, kalite ve tadıyla diğer türlerden ayrıdır. Geleneksel Sofralık Konservelik Bornova Kınalı Bamyası 7-8 köşeli olup orta büyüklükte yetişen aranılan çeşitlerdendir.

neptün soyer tunç soyer köy kooparetifleri tarım hasat bornova ibb izmir