EÜ'den Video Altyapılı Uygulamalara Destek Olacak Proje
TÜBİTAK 2021 yılı 1. döneminde bir sonraki dönemi beklemeden başvuru yapılmasına imkan sağlanan 1001 projelerinin bilimsel değerlendirme sonuçlarını açıkladı. Değerlendirme sonuçlarına göre Ege Üniversitesi, en fazla projesi desteklenen yükseköğretim kurumu oldu. Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Müge Sayıt'ın 'Geleceğin Ağlarında Uçtan Uca Video Akışlandırma ve Çoklu Gönderim' projesi de desteklenen projeler arasında yer aldı.
Doç. Dr. Müge Sayıt ve ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak başarılı akademisyenleri tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Geleceğin şekillenmesinde bilimin ve teknolojinin önemi yadsınamaz bir gerçek. Üniversite olarak teknolojinin toplum ile buluşmasını sağlayan ve toplum faydasını en üstte tutan projelere ayrı bir önem veriyoruz. Doç. Dr. Müge Sayıt hocamız ve ekibinin geliştirdiği bu projede uçtan uca video akışlandırma ve video çoklu gönderim uygulamalarına yönelik araştırmaları içeriyor. Özellikle bu proje çıktıları ağ üzerinde video iletiminin temel oluşturduğu uzaktan eğitim, video gözetleme, sınır güvenliği gibi birçok alanda kullanılabilecek. Böylesi yararlı bir projeyi geliştiren hocalarımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.
“Tüm internet trafiğinin yüzde 80’ini videolar oluşturuyor”
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sayıt, “İnternet uygulamalarının gereksinimlerinin artması ya da kullanıcı sayısının yüksek boyutlara ulaşması gibi tetikleyici unsurlarla birlikte, geleneksel ağ altyapısı son dönemde farklı teknolojilerle şekil değiştirmeye, bilgisayar ağlarının donanım bağımlı kontrol mimarisi yerini yazılımsal ve sanallaştırılmış bir yapıya bırakmaya başlamıştır. Bu dönüşüm yeni teknoloji ve protokollerin ortaya çıkmasına ve uygulamaların tüm bu gelişmelere bağlı olarak yeniden tasarlanmasına sebep olmaktadır. Internet üzerinde çalışan uygulamalar arasında en yaygın olarak kullanılan uygulamalar video akışlandırma uygulamalarıdır. Cisco 2021 yıllık raporunda belirtilen tahminlere göre, 2021 yılı sonunda internet üzerinden gönderilen video trafiğinin, tüm internet trafiğinin yüzde 80’ini oluşturması beklenmektedir. Proje kapsamında, geleceğin ağlarında sıklıkla kullanılacağı öngörülen ağ teknoloji ve protokolleri kullanılarak uçtan uca video akışlandırma ve video çoklu gönderim uygulamalarına yönelik mimariler geliştirilmesi planlanmaktadır” dedi.
Video akışlandırma uygulamalarının bilgisayar ağları alanında geliştirilmekte olan teknolojilere entegresine yönelik çalışmalar yürüttüklerinin belirten Doç. Dr. Sayıt, “Uç ağda dron tipinde insansız hava araçları aracılığıyla çekilen video, MEC sunucularına aktarılacak, erişim ağı üzerinden hedef düğümlere iletilecektir. Video çoklu gönderim uygulamasında amaç, çekilen videonun canlı video gönderim uygulamasıyla erişim ağı içerisinde farklı noktalarda bulunan ve farklı karakteristiklere sahip kullanıcılara iletilmesidir. Uçtan uca video iletiminde ise, dronlar ile gözetlenen bir alandan elde edilen görüntülerin ilk olarak MEC üzerinde işlenmesi, daha sonra daha yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalar için veri merkezine iletimi problemi üzerinde çalışılacaktır. Video iletimi için kullanılacak protokollerin seçiminde makine öğrenmesine dayalı tekniklerin kullanılması planlamıştır. Proje sonucunda elde edilen çıktıların, ağ üzerinde video iletiminin temel oluşturduğu uzaktan eğitim, video gözetleme, sınır güvenliği gibi birçok alanda kullanılabilir olması beklenmektedir” diye konuştu.
Proje çıktılar ile yurt dışındaki üniversitelerin yakından ilgilendiğini söyleyen Doç. Dr. Sayıt, “Proje ekibinde 3 doktora ve bir yüksek lisans bursiyeri ile birlikte İstanbul Teknik ve Milli Savunma Üniversitelerinden araştırmacılar bulunuyor. University College London (UCL), UK ve Huawei Pekin Araştırma Merkezi’nde bulunan araştırma grupları proje konusu ve araştırma sonuçlarıyla ilgilendiklerini söylediler” dedi.