Hedef, Engelliler İçin Ulaşımda Yüzde 100 Erişilebilirlik
İzmir Büyükşehir Belediyesi Erişilebilirlik Komisyonu'nun çalışmaları kapsamında engelli derneklerinin temsilcileri ESHOT Genel Müdürlüğü'nde bir araya geldi. Lastik tekerlekli toplu ulaşım hizmetine engelli erişiminde sorun yaratan durumlar ve çözüm önerileri konuşuldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin erişilebilirlik çalışmaları kapsamında kentteki engelli derneklerinin yöneticileri ve temsilcileri ESHOT Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıya ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, ESHOT Genel Müdür Yardımcıları ve ilgili daire başkanları, Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Mahmut Akkın ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı yöneticileri katıldı. Büyükşehir yöneticilerinin, birimlerin çalışmaları hakkında bilgi vermesinin ardından, engelli derneklerinin temsilcileri tek tek söz aldı, yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini ifade etti.
Uyarı sistemleri kuruluyor
ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, son 2.5 yılda İzmir’in otobüs filosuna dâhil edilen 451 otobüsün tamamının engelli erişimine uygun olduğunu vurguladı. Sadece engelli yolculara özel, aynı anda tekerlekli sandalyeli yedi yolcu taşıyabilen dört adet engelli midibüsünün de Türkiye’de ilk kez İzmir’e özel üretildiğini ve hizmete girdiğini belirten Bey, “Ayrıca filomuzdaki 10 solo otobüsü de gerekli izinleri alarak aynı anda tekerlekli sandalyeli iki yolcu alabilecek şekilde tadil ettik ve hizmete sunduk. Araçlarımızda sesli ve görsel uyarı sistemlerini de kuruyoruz. Yılbaşına kadar hizmete girmesini planlıyoruz” dedi. Bey, engelli dostu toplu ulaşım hizmeti yolunda dernek temsilcileriyle sürekli iletişim halinde olduklarını hatırlattı, sorunların çözümü için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Hedef, yüzde 100 erişilebilir kent
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, hedeflerinin İzmir’i engelliler için yüzde 100 erişilebilir kılmak olduğuna dikkat çekti. Bu yönde en önemli çalışmaların toplu ulaşım hizmetlerinde yapılması gerektiğini belirten Atak, şöyle konuştu: “Raylı sistemlerde ve deniz ulaşımında büyük yol katettik. Otobüslerimiz, duraklarımız ve aktarma merkezlerimiz için de erişilebilir uygulamaları hayata geçireceğiz. Amacımız, engelli hemşehrilerimizin de kimseden yardım almadan sosyal hayata dâhil olduğu bir İzmir.”
Sırasıyla söz alan engelli derneklerinin yöneticileri ve temsilcileri, duraklarda otobüslere iniş ve binişlerde yaşadıkları sorunları aktardı. Özellikle durağa yanaşmama, duraklarda kaldırımlara çıkış rampası olmaması ve otobüslere aynı anda birden fazla tekerlekli sandalyeli yolcunun alınmaması konularındaki sıkıntılar dile getirildi. Büyükşehir yöneticileri, durağa yanaşma konusunda azami hassasiyet gösterildiğini ancak durak içlerine yapılan uygunsuz parklar nedeniyle otobüslerin çoğu kez duraklara yanaşamadığını anlattı. Sorunun çözümü için trafik polislerinin daha sıkı denetim yapması gerektiği, bu konuda İzmir Emniyet Müdürlüğü ile sürekli iletişim halinde olunduğu ifade edildi.
Ortak çalışma grubu
Otobüs duraklarının yakınında kaldırımlara çıkış rampası yapılması konusunda ise bir çalışma grubu oluşturulması ve ‘örnek durak’ tasarlanmasına karar verildi. Otobüslere aynı anda birden fazla tekerlekli sandalyeli yolcu binişine izin verilmesi konusunda ise teknik ve hukuki çalışmaların yapılması gerektiği, kararın buna göre verileceği belirtildi.