İzmir'in "Kriz Belediyeciliği"ne uluslararası ödül
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in pandemi döneminde hayata geçirdiği 'Kriz Belediyeciliği' uygulamaları uluslararası alanda ödülle taçlandırıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin pandemideki kısıtlayıcı koşullara rağmen kentte kültür ve sanatı canlı tutmak için yaptığı çalışmalar Uluslararası Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Kültür 21 Mansiyon Ödülü'nü getirdi.
Başkan Tunç Soyer İzmir’de kültür sanatı canlı tutmaya devam edeceklerini belirterek “İzmir, kültür ve sanat vizyonu, dayanışma kültürü ve vizyonuyla dünyaya örnek oldu. UCLG İzmir Kültür Zirvesi’nde de vurguladığımız gibi ekonomik ve ekolojik dönüşümün kültürle sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden kültür ve sanatın kriz durumlarında dahi canlı tutulması gerekiyor. Biz de kentte kültürün sürdürülebilir hale getirilmesi için aktif katılım ve dayanışma yolunu benimsedik” dedi.
Yaratıcı politikalar öne çıkıyor
UCLG tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Kültür 21 Ödülleri, sürdürülebilir kalkınmanın dördüncü ayağı olarak kabul edilen kültürün desteklenmesi ve yaygınlaştırılması için iyi uygulamalar geliştiren şehirlere veriliyor. Ödülü alan kentlerin uluslararası kültürel görünürlüğü ve diğer belediyelerle olan kültürel iletişimi artıyor.
UCLG Kültür Komitesi tarafından verilen ödülün başvuruları, kültür ve sanat alanında uzmanlığa sahip jüri ekibi tarafından değerlendirildi. Başkanlığını Catherine Cullen’ın yaptığı jüri komitesinde Diana Alarcón González, Claudia Curiel de Icaza, Francisco d'Almeida ve Türkiye’den Doç. Dr. Serhan Ada yer aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi pandemi döneminde kentin kültür ve sanat faaliyetlerini dayanışma ve yönetişim yoluyla canlı tuttu. Sanatın tüm dallarında sürdürülebilirliği sağlamak adına İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri, birlik ve odalarla eşgüdümlü bir ilerleme sağlanarak eylem planları oluşturuldu. İzmir’de sahneleri bulunan özel tiyatrolardan 2 bin 500’ün üzerinde tiyatro bileti satın alındı, tiyatro gösterimleri için salonların kiraları yarı yarıya düşürüldü, Sofita İzmir projesinde 56 tiyatroyla söyleşi yapıldı ve 38’inci İzmir Tiyatro Günleri’nde 91 oyun dijital olarak İzmirTube üzerinden yayımlandı. Binlerce tiyatro emektarına 2 milyon TL’nin üzerinde katkı sağlandı. Eğitimlerle birlikte müzik sektörüne 3 milyon TL’nin üzerinde, yereldeki sinema sektörüne 1 milyon TL’nin üzerinde, plastik sanatlara ise 1,5 milyon TL’nin üzerinde katkı sağlandı.