"Omurilik hasarı tedavisine çığır açacak çözüm"

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aylin Şendemir’in yürütücü olduğu proje, “Avrupa Birliği M-Era.Net 2021” çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

"Omurilik hasarı tedavisine çığır açacak çözüm"
10 Mayıs 2022 - 11:59
Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “2012 yılından beri açılan ve ileri malzeme teknolojileri konularında Avrupa’da ulusal araştırma stratejilerinin eşgüdümünün sağlanması, mükemmeliyetin teşvik edilmesi ve bu konudaki rekabetçiliğin artırılmasını hedefleyen ‘M-Era.Net’ çağrısı kapsamında bu yıla dek fonlanan 265 proje içeresinde Türkiye’den sadece 3 ekip yürütücü olarak desteklenmiş bulunuyor. Bu yıl da fonlanan toplam 70 proje içinde üç Türk ekip yürütücü olarak destek aldı. Dolayısıyla araştırma ekibimiz gerçekten değerli bir başarıya imza attılar. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülgün Şengül’ün de yer aldığı “CRISPR/Cas9 ile Fonksiyonelleştirilmiş Piezoelektrik Sinir Kanallarının Rejeneratif Etkilerinin in vitro ve in vivo Omurilik Hasarı Modellerinde İncelenmesi” isimli proje; Danimarka’dan Aarhus Üniversitesi, Polonya’dan AGH Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve İstanbul’dan Marstem Hücre Teknolojileri A.Ş. ortaklığında yürütülüyor..  

Çalışma hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Doç. Dr. Aylin Şendemir, “Omurilik hasarı dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen, hastalara ve hasta yakınlarına ciddi fiziksel ve duygusal yükler getiren önemli bir hastalık. Hastalarda hareket ve duyu kaybına ek olarak mesane fonksiyon bozukluğu, solunum bozukluğu gibi çeşitli işlev kayıpları da meydana gelmekte. Hastalığın tedavisinde bugüne kadar çeşitli cerrahi, farmakolojik ve biyoteknolojik yaklaşımlar kullanıldı, ancak etkili bir tedavi henüz bulunamadı. Proje ekibimizin,  ‘Sağlık uygulamaları için malzemeler’ alt başlığı kapsamında yürüteceği biyomalzeme temelli çalışmada, 2020 yılında Kimya dalında Nobel ödülü alan ‘CRISPR/Cas9’ teknolojisi, omurilik hasarı bölgesine hedefli uygulanarak sinir hasarı tedavi edilecek ve hasar sonucu bölgede oluşan yangı baskılanabilecek. Ekibimizin biyomalzemeler ve doku mühendisliği konularında tecrübeleri, Prof. Dr. Gülgün Şengül ve ekibinin de omurilik hasarı konusundaki uzmanlığının gerçekleştirilecek uluslararası iş birliği aracılığıyla bu önemli sağlık probleminde çığır açacak bir çözüm getirmesini umuyoruz” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum