Sonbahar Dönemi İçin Tehlike Büyük!

Gerekli önlemler alınmazsa aile sağlığı merkezlerine olacak yığılmalar, hizmetlerin iflasına neden olabilir.

Sonbahar Dönemi İçin Tehlike Büyük!
06 Ağustos 2020 - 11:10
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası(AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer; Beklenmedik bir şekilde normale geçiş ile birlikte “Normalleşmenin hızla kontrolden çıkması, bayram hareketliliği ve zorlu geçen ilkbahar sonrası tatile olan özlem, topluma pandemi sürecinde alınması gereken önlemleri unutturdu. Bilim insanlarının Ağustos ve takip eden aylar için yaptığı uyarıları göz ardı eden ve rehavete kapılanlar, toplumsal rahatlamayı daha da arttıyor ve hem toplumu hem de sağlık sistemini zor günler bekliyor.”
“KREŞ VE ANAOKULLARINDAN DAHİ SAĞLIK RAPORU TALEPLERİ GELMEYE BAŞLADI”
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası(AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer; “Önümüzdeki süreçte okul dönemi ve ona paralel okul servisleri yoğunluğu, sonbahar – kış döneminde artması muhtemel olan solunum yolu rahatsızlıkları, yaz tatili ve bayram dönüşü gibi etkenlerle hareketlilik büyük bir artış gösterecek. Aile Sağlığı Merkezlerinde yaşanacak mevsimsel yoğunluğa ek olarak; mevzuatta olmaması ve tıbbı bir gereklilik bulunmamasına rağmen özellikle kreş ve anaokullarından sağlık raporu talepleri gelmeye başladı. Tıp çevreleri 2. basamak sağlık hizmetlerine yığılmalardan endişe ederken, yaşanması beklenen yoğunluk ile sağlığın 1. basamak hizmeti iflas etmenin eşiğine gelecektir ve bu da önlem alınmaması durumunda ülkenin sağlık sistemini büyük ölçüde sekteye uğratacaktır” diyor.
1.BASAMAK SAĞLIK SİSTEMİNİ RAHATLATMASI ÖNGÖRÜLEN ÖNERİLER
Aile Sağlığı Merkezlerine başvurularda; sağlıklı bireyler izlem için, yaşlılar kronik hastalık takibi için, gebeler izlem ve aşı için, ebeveynler çocukların izlemi, aşı ve bağışıklama için ayrıca daha birçok koruyucu sağlık hizmeti için başvuruluyor. Dr. Gürsel Özer, pandemi ile daha etkin bir mücadele için önerilerinin muhakkak dikkate alınması ve uygulamaya geçilmesi gerekliğinin altını çiziyor:
−        En az 10 dakika süreli randevu ile hasta kabulü zorunlu olmalıdır. Sağlık Bakanlığımız ivedilikle bu  konuda resmi bilgilendirme  yapmalıdır.
−        Pandemi süresince izlemler performans dışında tutulmalı ve okul izlemleri ertelenmelidir.
−        65 yaş üzerine uygulanan herhangi bir tanı kısıtlaması olmadan raporlu ilaçların eczanelerden reçetesiz teminine, tüm yaş grupları eklenmelidir
−        İşe giriş, ehliyet, askerlik, okul, kreş vb. eğitim kurumlarından istenen rapor muayene isteklerinin, bu dönemde daha da artacağı düşünüldüğünden, bu işlemler için özel olarak oluşturulan (2. Basamak ya da sağlıklı hayat merkezlerinde) polikliniklerde yine randevu sistemiyle verilmesi hayata geçirilmelidir.
−        Sağlık bakanlığınca onanmamış ve tıbbı sınırları çizilmemiş rapor istemlerinin ret edilmeli rapor talebi olan tüm kurumlar sağlık bakanlığına başvurmalıdır.
−        Şikayeti olmaksızın yurt dışına çıkış, askerlik öncesi ve hastanelerde tedavi gören hastalar gibi test yapılmış olanlara tıbbı hiçbir gereği olmayan ve salgın mücadelesine faydası olmayan 14 gün boyunca telefonla aranma gibi uygulamalar kaldırılmalıdır. 
−        Aile hekimliği çalışanlarının tespit ettiği şüpheli vaka veya temaslı tespitine test yapılması sağlanmalıdır.
−        Aile hekimliğinin statüsünün netleştirilmesi ve kayıtlı kişi sayısının maddi kayıp yaşanmaksızın 2500’e çekilmesi için gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmalı ve ivedilikle uygulanmalıdır.
−        Tek birim, çoklu birim ayırt etmeksizin, standart en fazla 4 birimli merkezler oluşturulmalı ve vekaletli izin uygulamasına son verilmelidir.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum