Sürekli evde kalmak ilişkileri etkileyebilir

Koronavirüs salgını insanlara yeni bir yaşam biçimini dayatıyor. Salgın nedeni ile insanlar evde alışık olmadıkları kadar fazla zaman geçiriyor. Zorunlu olarak ve çok uzun süreler aynı ortamı paylaşmak zorunda kalan çiftler bu süreçten olumsuz etkilenebiliyor.

Sürekli evde kalmak ilişkileri etkileyebilir
09 Nisan 2020 - 01:27
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden  Doç Dr. Gül Eryılmaz, koronavirüs salgını süresince çiftlerin aralarında sorun yaşamaması için dikkat etmeleri gereken davranışlar ile ilgili önerilerde bulundu. Sürecin bazı birlikteliklere iyi gelirken bazı ilişkilere kötü gelebileceğini vurgulayan Eryılmaz şunları söyledi:
“Özellikle iletişim sorunu olan çiftler, daha önce kriz dönemlerini sorunlu geçirenler, psikolojik dayanıklılığı zayıf olanlar ve ilişki sorunu yaşayanlar için çeşitli riskleri beraberinde getirebileceğini göz ardı edemeyiz. Diğer yandan da bu zamanlar sorunlu ilişkiler için fırsat da olabilir. Ama yine de ilişkilerin pozisyonları ya da yapısı nedeniyle beklenmedik iyileşmeler ya da kötüleşmelere de hazır olmak gerekir.”
Doç Dr. Gül Eryılmaz, karantina sürecinde ilişkiler açısından daha sağlıklı atlatabilmek için önerilerini şöyle sıraladı:
  • İlk olarak, belirsizlik kaygısı hâkim olduğu için evde zamanı belirleyin ve düzenleyin. Öncelikle kendi zamanınızı düzenleyin. Gün içinde yapacaklarınızı planlayın ve onlara uyun. Böylelikle hem kendinize vakit ayırırsınız hem de eşinizle daha kaliteli bir vakit geçirebilirsiniz.
  • Evde çocuklar varsa anne baba rolleri de devreye girdiği için rol karmaşası olabilir. Evdeki stres ebeveyn rolleri üzerinden çatışmalara neden olabilir.
  • Eski çatışmaları ya da  sorunlu konuları erteleyin. Anlaşamadığınız konuları erteleyin çünkü bu konularda iki taraf da savunmaya geçecektir. Bu da çiftler arasında kavgalara hatta küslüklere neden olacaktır.
  • Sürekli hastalık konuşmayın ve evde oluşan rutinler içinde kalın. Kaygı kontrol edilemediğinde beyin kontrol ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyacı da en yakınını kontrol ederek yaşıyor olabilir. Özellikle hastalık tehdidi nedeniyle hijyen kontrolü ve bu konuda aşırıya gitme, eşlere özel alan tanımama davranışları ilişkiyi etkileyecektir.
  • Yoga ve derin nefes alma egzersizleri ile bedeninizi gevşetmeyi deneyin. Ayrıca, beyin hedefi sever. Bu da strese iyi gelir. Dolayısı ile yeni şeyler öğrenme ya da diğer konularda kendinize hedef belirleyin. Bu kişisel alan yaratmanıza ve size iyi gelmesine sağlayacak. Bireysel iyilik, kendini ve diğerini koruma davranışı ilişkiye de iyi gelecektir.
  • Ruhsal, fiziksel ve duygusal olarak kişisel bakım uygulayın. Amacınız bu üç alanda kendinizi yeniden şarj etmek ve bakımını yapmak olmalıdır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum