Yurttaşların çözüm kapısı: Sarnıç Toplum Merkezi

Gaziemir Belediyesi’nin, yurttaşlara çok yönlü hizmet sunmak amacıyla 2022 yılının Temmuz ayında hizmete açtığı Sarnıç Toplum Merkezi’nde çocuklar, kadınlar, engelli bireyler başta olmak üzere tüm kesimlere hizmet veriliyor.

 Yurttaşların çözüm kapısı: Sarnıç Toplum Merkezi
01 Şubat 2024 - 11:42
Gaziemir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Sarnıç Toplum Merkezi’nde, toplumun demografik, ekonomik ve sosyal nedenlerle ortaya çıkan karşılanmamış gereksinimlerinin tespit edilmesi ve bu sosyal sorunlara çözüm üretilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve çocuk gelişim uzmanlarının görev yaptığı Çoklu Jenerasyon Merkezi’nde, çocuklar, engelliler, kadınlar ve yaşlılar başta olmak üzere her yaştan yurttaşa hizmet sunuluyor.

Psiko-sosyal destek
Sarnıç Toplum Merkezi’nde, aileye ve kadına yönelik koruyucu önleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. Özel hizmetlerle, dezavantajlı yurttaşların sorunlarıyla baş etmeleri ve yaşamın her aşamasında daha fazla yer almaları için destek sağlanıyor. Merkezde, hızlı toplumsal değişim, kentleşme ve göçün yarattığı sorunların çözümü ve yurttaşların bu sürece rahat bir şekilde uyum sağlamalarını destekleyici hizmetler veriliyor. Bu hizmetlerle bireylerin, grupların ve ailelerin sorunlarla baş edebilmeleri ve katılımcı, üretken ve kendine yeterli hale gelmelerine katkı koyuluyor. 20 Temmuz 2022’de açılan merkezde görev yapan sosyal hizmet uzmanı, bugüne kadar 481 danışana 561 kez danışmanlık hizmeti verdi. Psikolog ise, destek isteyen 528 danışanla 741 görüşme gerçekleştirdi. Merkezde, 95 aileye danışmanlık hizmeti, 86 çocuğa da ergen danışmanlığı hizmeti verildi. Yaş almış bireylere de özel hizmet verilen merkezde, onların zihinsel becerilerini desteklemek için psikolog eşliğinde kutu oyunları oynanıyor. Engelli bireylerin de kullandığı merkez, engelsiz İzmir Kırmızı Bayrak Komisyonu’nun değerlendirmeleri sonucunda, erişebilirlik koşullarının en az yüzde 90’ını taşıdığı için 3 yıldızlı Kırmızı Bayrak aldı.

Her yaş için özel eğitimler, kurslar…
Merkezde verilen eğitimlerle, düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerle, sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı olan bireylerin kültürel gelişimlerine katkı sağlanıyor. Açıldığı günden bu yana merkezde çocuklar için düzenlenen dramatik etkinlikler kursuna 331, İngilizce kursuna 152 yetişkin, 64 çocuk kursiyer, satranç kursuna 142, akıl ve zekâ oyunları kursuna 139 kursiyer katıldı. Merkezdeki mutfak atölyesinde düzenlenen butik çikolata, pastacı çırağı, pizzacılık, ve aşçı yardımcısı branşlarındaki meslek edindirme kursuna 128 kişi katıldı.
Merkezde görevli sosyal hizmet uzmanı, 4 hafta boyunca Aile İçi İletişim konulu eğitim semineri düzenledi. Psikolog ise 12 kişinin yer aldığı gruba 4 hafta boyunca Çocuk Duygu Eğitimi verdi. Gelecek kaygısı nedeniyle duygularını kontrol etmekte zorlanan gençler için de Gelecek Kaygısı eğitimi düzenlendi. Merkezde verilen KİHEP eğitimlerinde de kadınlar haklarını öğreniyor.

Çocuklara özel hizmet
Merkezde yer alan Çocuk Oyun Atölyesi’nde ise herhangi bir eğitim kurumuna başlamamış 3-6 yaş aralığındaki çocuklar ile merkezdeki kurslara katılan kadınların çocuklarına hizmet veriliyor. Çocuk gelişim uzmanlarının görev yaptığı atölyede çocukların; bilişsel, psikomotor, dil ve sosyal-duygusal becerilerini geliştirici ve destekleyici etkinlikler ve dramatik faaliyetler yapılıyor. Çocukların, oyun kurma, sürdürme ve iletişim becerileri çeşitli aktivitelerle destekleniyor. Uzmanlar tarafından gelişim değerlendirmesi yapılıyor, çocuklara tarama testleri uygulanıyor ve bu konuda aile bilgilendirmesi yapılıyor. Merkezde, okul öncesi dönem çocuklarının cinsel istismardan korunma konusunda bilgilenmesi ve gerekli becerileri kazanması için Mika ile Kendimi Korumayı Öğreniyorum Programı, 3-6 yaş aralığındaki 30 çocuğa uygulandı.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum